Brugdek Koningin Julianabrug terug naar Friesland

14-09-2015 16:55

Na de berging gaat de Koningin Julianabrug weer terug naar BSB Staalbouw in Friesland. De schade aan het brugdek is te groot. Reparatie ter plekke zal niet gaan.

Tijdens een ingelaste raadsvergadering over het stabilisatie- en bergingsplan meldde wethouder Tseard Hoekstra dat de reparatie van de val (het brugdek) in Friesland plaats zal gaan vinden.

Het brugdek wordt als laatste weggetakeld door de bergers Mammoet en HEBO. Eerst gaan ze aan de slag met het weghalen van de twee kranen. Hierna zal in één beweging het brugdek weer op het oorspronkelijke ponton geplaatst gaan worden. "De val blijft nog even liggen op zijn plek in de Oude Rijn om onderzoekers van onder andere het Openbaar Ministerie en de Veiligheidsraad de mogelijkheid te geven onderzoek te doen," aldus Hoekstra.

Volgens Hoekstra zal het bouwen van een nieuw brugdeel niet voor de hand liggen, dit zou te veel tijd gaan kosten en de openstelling van de Julianabrug nog verder uitstellen. Uiteraard zal het gerepareerde brugdeel opnieuw aan alle gestelde veiligheidseisen moeten voldoen voordat het teruggehangen kan worden. Oneffenheden in het brugdek zouden voor geluidsoverlast kunnen zorgen. Dit moet volgens Hoekstra voorkomen zien te worden. 

De eerste stappen in het proces om de kranen weg te kunnen halen zijn inmiddels gezet. De val wordt vastgemaakt aan een stabilisatietoren. Zonder deze toren zal het bij het weghalen van de kranen de Oude Rijn in glijden. 

Bron: Alphens.nl / AD.nl