Sluit de deur af, ook als u maar even weg bent

30-05-2013 17:00

Regio Hollands Midden - Agenten, vrijwilligers en scholieren bekeken de afgelopen week in de eenheid Den Haag tienduizenden woningen door de ogen van een inbreker. Het weer werkte niet echt mee, maar op de enige mooie dag gingen ramen en deuren massaal open. Om insluiping tegen te gaan, werd in die huizen waar geen direct toezicht was ter waarschuwing een wit voetje neergelegd.

Politie Katwijk hield in de week van 13 tot en met 20 mei de actie Witte Voetjes om inwoners te wijzen op het risico van insluipers. Daar waar het voor inbrekers gemakkelijk was om een woning in te sluipen, lieten agenten een flyer in de vorm van een voetafdruk achter. Op de flyers staat de waarschuwingstekst: ‘Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn’. In totaal heeft de politie 52 van deze voetafdrukken neergelegd.

Nieuwkoop – Kaag en Brasem en Rijpwetering - Tijdens de controle bij twee woningen aan de HP van de Poellaan een open raam aangetroffen en een voetje achtergelaten en een informerende brief in de bus gedaan.

Nieuwveen - In de avond met twee studenten van het ROC uit Alphen aan den Rijn de actie Witte voetjes uitgevoerd in de wijk gelegen aan de straat Schoterpark. Bij zes woningen aanleiding gevonden om een wit voetje achter te laten vanwege een open raam of (schuur) deur.

Diverse woonkernen - Tijdens de nachtdienst de in- en uitgaande wegen van ons gebied in de gaten gehouden. Zowel in Woerdense Verlaat, Vrouwenakker Hoogmade en Roelofarendsveen geen bijzondere zaken waargenomen. Tevens een rondje gelopen door het achterste deel van de Hoogerheijdestraat te Ter Aar. Daar allerlei deuren gecontroleerd. Slechts 1x een openstaande schuurdeur aangetroffen. In die schuur stond overigens wel een elektrische fiets voor het grijpen.

Bel altijd 1-1-2 als u het niet vertrouwt - Elke inbraak is er één teveel. Daarom roept de politie inwoners op alert te zijn. Bel bij verdachte situaties altijd direct 112. Een inbreker heeft vaak maar dertig seconden nodig om binnen te komen. Maak het de inbrekers daarom zo moeilijk mogelijk. Zorg voor goedgekeurde sloten op ramen en deuren en gebruik tijdschakelaars op lampen, zodat het lijkt alsof u thuis bent. Sluit altijd alle ramen en deuren, ook al bent u maar even weg. Kijk voor meer preventietips op www.politiekeurmerk.nl.